Υλικά ΧρώματαΧρώμα: από την προϊστορία έως σήμερα


Η ευαισθησία μας για την προστασία των παιδιών και του περιβάλλοντος, είναι δεδομένη. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε οικολογικά χρώματα αρίστης ποιότητας, κατάλληλα για παιδικούς χώρους, και τα οποία εξασφαλίζουν το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο.


Ο άνθρωπος από τους προϊστορικούς χρόνους ακόμα, χρησιμοποιούσε ως βαφές φυσικές πρώτες ύλες. Οι άνθρωποι της λίθινης εποχής ζωγράφιζαν τους τοίχους των σπηλαίων με γήινα χρώματα, προερχόμενα απευθείας απ? τη φύση, όπως κάρβουνο, αίμα, ρίζες φυτών, πετρώματα κά. Πριν από 4000 χρόνια για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε το ίντιγκο (βαθύ κόκκινο χρώμα) ως βαφή και ήδη πριν 3000 χρόνια οι Ινδοί γνώριζαν τη γομαλάκα (κόμμιον λάκκη). Στην πιο πρόσφατη σ? εμάς ιστορία, γνωρίζουμε πως οι Βυζαντινοί, χρησιμοποιούσαν την πορφύρα (κόκκινο χρώμα από όστρακα) ως το αυτοκρατορικό τους χρώμα. Οι τεχνίτες οι οποίοι εργάζονταν σε επαγγέλματα σχετικά με το χρώμα (καλλιτέχνες, βαφείς, κτλ.) επεξεργάζονταν οι ίδιοι τα χρώματά τους, τα οποία τα προμηθεύονταν στην πρωτογενή τους μορφή, μια εργασία που απαιτούσε πολύ κόπο και εξειδικευμένες γνώσεις.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της χρήσης των χρωμάτων κατ? αυτό τον τρόπο στο περιβάλλον τις εποχές εκείνες, ήταν μηδαμινές.

Στους αιώνες που μεσολάβησαν, όμως, αυτό άλλαξε. Κυρίως μετά την βιομηχανική έκρηξη των τελευταίων 150 χρόνων, ο άνθρωπος μαζικοποίησε την παραγωγή και εμπορευματοποίησε μεταξύ όλων των άλλων και τα χρώματα. Χωρίς κανέναν κόπο, σε ελάχιστο χρόνο και με μικρό σχετικά κόστος έχουμε τη δυνατότητα ν? αποκτήσουμε οποιοδήποτε χρώμα της αρεσκείας μας σε οποιαδήποτε μορφή, λάδι, ακρυλικό, τέμπερα, κτλ. Αυτή η ευκολία δεν είναι κατ? ανάγκη κακή, το αντίθετο μάλιστα.

Το αρνητικό βρίσκεται στις διαδικασίες παραγωγής που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε αυτή την ευκολία, ασελγώντας ανεπανόρθωτα επάνω στη φύση και στους πόρους της. Μόλις τώρα, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε - ίσως όχι ακόμη σε όλη τους την έκταση - τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια κι αρχίζουμε ν? αναζητούμε διορθωτικές κινήσεις.

Οι εταιρείες παραγωγής χρωμάτων αρχίζουν - με πολύ αργούς ρυθμούς είν? αλήθεια- να αντιλαμβάνονται ότι οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν - σε πολλές περιπτώσεις τραγικά και μη αναστρέψιμα- το περιβάλλον και πως είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργούν.

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, η αναζήτηση οικολογικών χρωμάτων στην ελληνική αγορά ήταν πραγματικά μια ουτοπία και στις μία - δύο εξαιρέσεις οικολογικών χρωμάτων που υπήρχαν, το κόστος ήταν κυριολεκτικά απαγορευτικό. Σήμερα, ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και όχι μόνο γίνεται μαζική εισαγωγή ποιοτικών ευρωπαϊκών οικολογικών χρωμάτων, αλλά και αρκετές ελληνικές βιομηχανίες χρωμάτων παράγουν πολύ καλής ποιότητας χρώματα ήπιας χημείας, που χρησιμοποιούν δηλαδή ήπιας σύστασης χημικά πρόσθετα, φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, χωρίς να υστερούν σε καλυπτικότητα και αντοχή στο χρόνο, σε πολύ πιο προσιτή τιμή. Εμείς, είτε ως καλλιτέχνες, είτε ως γονείς και οπωσδήποτε ως καταναλωτές, συνειδητοποιούμε ότι η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και στον άνθρωπο πρέπει να διαφοροποιηθεί.

 


Άννα Κανατά-ζωγράφος